Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Μανώλης Ζαχαράκης // Η μουσική δεν έχει όρια!


Ο Μανώλης γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 2002. Από το 2009, σε ηλικία 7 ετών, άρχισε να ασχολείται με την μουσική και συγκεκριμένα με το αρμόνιο, με το οποίο συνέχισε τα μαθήματα μέχρι το 2014, με δασκάλα την κ. Δώρα Χαραλαμπή. Το 2010, ξεκίνησε και μαθήματα κιθάρας μέχρι το 2015, με τον καταξιωμένο τραγουδιστή, συνθέτη και στιχουργό Μάκη Ψαραδέλλη.
Το 2013, στην Πέμπτη δημοτικού, έλαβε διάκριση στο αρμόνιο στους Παλλεσβιακούς Μουσικούς αγώνες για παιδιά Ε και ΣΤ Δημοτικού. Το 2014, άρχισε να φοιτά στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, όπου πέρασε πρώτος κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις, ενώ ξεκίνησε παράλληλα εκτός σχολείου πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά. Στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, πήγε μόνο στις τάξεις πρώτη και δευτέρα γυμνασίου. Άρχισε να μαθαίνει και τα όργανα ταμπουρά, μπουζούκι και σαξόφωνο. Μετά το Μουσικό Σχολείο συνέχισε το πιάνο και τα Ανώτερα Θεωρητικά. Από το 2016, παρακολούθησε μαθήματα Ανώτερων Θεωρητικών με τον διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, κ. Απόστολο Αλεξίου. Το 2018, μαθητής της πρώτης Λυκείου, πήγε στη Γερμανία στο Bad Königshofen και έπαιξε πιάνο σε μια συναυλία που έγινε σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Εκεί επιβεβαίωσαν 2 καταξιωμένοι μαέστροι από Αυστρία και Γερμανία την ικανότητά του «του απόλυτου αυτιού». 
Ο Μανώλης ελπίζει, τελειώνοντας της προπτυχιακές του σπουδές στην Ελλάδα, να συνεχίσει στο Bad Königshofen για ενορχήστρωση και σύνθεση.


Πραγματοποιεί επίσης ζωντανές εμφανίσεις εδώ στο νησί. Το 2020, όντας μαθητής της τρίτης λυκείου, του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης, έκανε μια εμφάνιση στο Δημοτικό Θέατρο για τα 110 χρόνια από την γέννηση του Νίκου Καββαδία, με καλεσμένους καταξιωμένους καλλιτέχνες την Ρίτα Αντωνοπούλου από της βασικές συνεργάτιδες του Θάνου Μικρούτσικου, όπως και τον καταπληκτικό κιθαρίστα, συνθέτη, στιχουργό, ενορχηστρωτή κλπ. Μανώλη Ανδρουλιδάκη. Το event ήταν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μαζί με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Λυκείου. Υπήρξε θεατρικό από συμμαθητές του στο Λύκειο, με συζήτηση για τον Καββαδία από καθηγητές του λυκείου του και με τον πατέρα του, Μιχάλη Ζαχαράκη και καλεσμένο τον δημοσιογράφο και συγγραφέα του βιβλίου «Νίκος Καββαδίας: Ο αρμενιστής ποιητής», Μιχάλη Γελασάκη, όπου παρουσίασε σπάνιο υλικο. Αυτή η εμφάνιση είχε ιδιαίτερη απήχηση από το κοινό.

Την ίδια χρονιά, αφού αποφοίτησε από το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης, πέρασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από τα Ανώτερα Θεωρητικά της μουσικής, έχει πάρει τα πτυχία Ειδικό Αρμονίας και Πτυχίο Αντίστιξης με άριστα και συνεχίζει στην νέα ακαδημαϊκή χρονιά το μάθημα της Φούγκας. Έτσι ολοκληρώνει τα Ανώτερα Θεωρητικά σε πολύ μικρή ηλικία. Ακόμα, είναι τελειόφοιτος της 3ης Ανωτέρας του Πιάνου, αλλά οι υποχρεώσεις στο Πανεπιστήμιο τον εμπόδισαν να πάρει το πτυχίο. Έτσι, "Θεού θέλοντος", όπως ο ίδιος αναφέρει θα προσπαθήσει να δώσει κατευθείαν το Δίπλωμα. Η αγάπη του Μανώλη για την μουσική δεν περιορίζεται στη δυτική, κλασική ή έντεχνη μουσική, αλλά την θεωρεί μία ολότητα, δηλαδή παραδοσιακή, βυζαντινή, ανατολική, έθνικ και δυτική, κλασική και έντεχνη. Εξ ου και οι σπουδές του στη Βυζαντινή Μουσική, στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος», με τον υπέροχο δάσκαλο και κληρικό πατέρα Ευστράτιο Γιουσμά.

Στην νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα κάνει φωνητική (ίσως και μονωδία), όπως και σαξόφωνο. Ακόμα θα ασχοληθεί με την ηχοληψία και την εν γένει μουσική τεχνολογία. 

"Είμαι επηρεασμένος από την minimal μουσική, την πειραματική μουσική, την έντεχνη και την ροκ μουσική. Ασχολούμαι, ερασιτεχνικά, και με το τραγούδι." .. ..